Fatima Skula: 'Šušak je imao harem maloljetnica'

Tihomir Orešković
Tihomir Orešković

Ne mogu reći da me fizički napadao i svaljivao, nego prijetnjama. Bojala sam se da će me Orešković ubiti kao što sam puno ubojstava vidjela i čula - obašnjava Skula i dodaje da je Orešković Šušku podvodio "curice od 15, 16 godina".Štošta se zadnjih dana događalo u životu Fatime Skula. Na Mreži je objavljeno njezino svjedočenje o ratnim danima u Gospiću, gdje je između ostalog pričala i o ulozi aktualnog potpredsjednika Sabora Darka Milinovića u prikrivanju ratnih zločina. Već drugi dan žena je javno ustvrdila da je njezino svjedočenje iznuđeno pod prijetnjama smrću. Međutim, uslijedio je drugi snimak koji baca novu sliku na slučaj i dovodi potpredsjednika Sabora u vrlo neugodnu poziciju Kao što je to naš red i običaj

Fatima Skula bila je tajnica Tihomira Oreškovića, koji je za vrijeme rata u Gospiću odlučivao o životu i smrti, a danas izdržava presudu od 15 godina zatvora zbog ratnog zločina. Njezino prvo svjedočenje objavljeno na Mreži fokusirano je uglavnom na Oreškovića, a gospićki liječnik i današnji potpredsjednik Sabora Darko Milinović zvani Dado spominje se uzgred, kao natuknica o tome kako su ubojice pokušavale prikriti zločin. Milinović je, svjedočila je Skula, na poziv Oreškovića i njegovih suradnika dolazio u vojno sjedište s kolima hitne pomoći, kako bi uklonio ondje ubijene Srbe. Odnoseći ih, svjedočila je Skula, Dado je veselo zapijevao – "ovim šorom više neće, tko ga jebe nije im'o sreće".

Nakon što je snimka procurila u javnost, slijedio je Milinovićev demanti, a potom je za Fatimu Skulu organizirana konferencija za novinare. Skula je javno ustvrdila da je bila prisiljena dati iskaz te da su prijetili životu njezine djece. Primio ju je nakon konferencije za novinare i sam Milinović, srdačno su se zagrlili, nakon čega joj je Dado otpustio grijehe.

Međutim, nepoznat netko na Youtube stavio je novi snimak, napravljen mjesec dan nakon što je Fatima dala iskaz o Milinoviću. Na njemu je nesretna žena oderana od batina. U društvu je s Milanom Levarom, koji će kasnije biti ubijen jer je odlučio progovoriti istinu o gospićkim gospodarima života i smrti.Kompletnije svjedočenje pogledajte na ovom linku. A informacije koje se za razumijevanje ove priče ne smiju zanemariti objavljene su 2004. godine, gdje drugo nego u splitskom tjedniku Feral Tribune. Feral je, naime, prije tri godine objavio iskaz Fatime Skule, koji je službeno zabilježen u policiji. U tom iskazu, koji je uvršten u spis o istrazi ubojstva Milana Levara, Fatima policiji govori isto ono što je govorila u objavljenom video-svjedočenju, za koje će kasnije tvrditi da je iznuđeno, a što će Dado Milinović objeručke prihvatiti.

Dakle, imamo video zapise, imamo policiju, imamo službeni policijski zapisnik s istim izjavama svjedokinje, imamo ženu koja na leđima nosi teret i strah devedesetih, imamo državnog dužnosnika kojeg njezin iskaz kompromitira, imamo Državno odvjetništvo i na koncu – imamo manipulaciju. Nismo od neke koristi, ali neka ostane zabilježeno.

Fatima Skula: 'Šušak je imao harem maloljetnica'

Skula tvrdi da ju je Orešković prisiljavao na seks te kako je dovodio maloljetnice dugogodišnjem ministru obrane Gojku Šušku

svjedočenja Fatime Skule osvanuo je nedavno na internetu. Nastavak priče o ratnim zločinima u Gospiću snimio je samozvani istražitelj Marko Erceg, a Skula ponovno kompromitira gospićkog ratnog vođu Tihomira Oreškovića kojem je bila tajnica. U "iskazu" tvrdi da ju je Orešković prisiljavao na seks te kako je dovodio maloljetnice dugogodišnjem ministru obrane Gojku Šušku - Ne mogu reći da me fizički napadao i svaljivao, nego prijetnjama. Bojala sam se da će me Orešković ubiti kao što sam puno ubojstava vidjela i čula - obašnjava Skula i dodaje da je Orešković Šušku podvodio "curice od 15, 16 godina". - Tiho Orešković je za Šuška naručivao još nevine curice. Norac nije imao veze s tim seksualnim peripetijama, on je više za zadatak imao ubojstva i to - kaže u videosnimci. Bivša tajnica priča da je imala ključ "Šuškovog harema" i da je poznavala neke od djevojčica. - To je bio stan u kojem je bio crno-bijeli televizor. To mi je Tiho dao da tamo odnesem. Ko zna koliko je cura tu bilo za Šuška, ko ih je broja. Bila je jedna cura iz Perušića. Miki Karić i Brzi su ih za njega pribavljali, a dečko kojeg su zvali Šebaj je bio stražar na vratima. Čak je on silovao Mariju kada je izgubila nevinost - kaže. Prije dva mjeseca na YouTubeu je osvanuo prvi dio Skulinog svjedočanstva u kojem je optužila HDZ-ovca Darka Milinovića, kao jednog od suučesnika u zločinima nad civilima u Gospiću. Nakon toga je rekla da je sve lagala pred kamerama jer su ju tukli i prijetili da će je ubiti.

 

Na blip.tv-u objavljena je nova snimka navodnog svjedočenja Fatime Skule, bivše tajnice Tihomira Oreškovića, na kojoj ona govori o premlaćivanju nakon davanja prvog iskaza.

Podsjetimo, na internetskom portalu YouTube 4. 10. 2007. objavljen je videozapis na kojem je Darko Milinović, potpredsjednik Sabora i predsjednik HDZ-a Ličko-senjske županije, neizravno optužen za sudjelovanje u ratnim zločinima 1991. godine u Gospiću.

Naime, autor zapisa 'hadezejac' ustvrdio je da film prikazuje svjedočenje bivše tajnice Tihomira Oreškovića, jednog od članova 'gospićke skupine' koji je osuđen na 15 godina zatvora za ratne zločine na gospićkom 

području 1991. godine.

Nakon objavljivanja prve snimke Fatima je ustvrdila kako je snimljeni iskaz dala pod prijetnjom smrću. Potom se ispričala Milinoviću; on je ispriku prihvatio i cijela je neugoda ubrzo završila srdačnim zagrljajem pred TV kamerama. Međutim, u novom video uratku pod nazivom 'The best lies of Skula and Milinović!' autor tvrdi kako HDZ zna sve, a Fata laže (kada tvrdi da je svjedočila pod prisilom), te na kraju postavlja pitanje kojoj Fati više vjerujemo - onoj 'izubijanoj zbog svjedočenja' ili onoj 'nasmijanoj u zagrljaju potpredsjednika Sabora'. Autor tvrdi da je drugi dio iskaza Fatime Skule Marku Ercegu, koji se u to vrijeme navodno predstavljao kao istražitelj Haaškog suda, snimljen 13. siječnja 1999. Na snimci prilično uvjerljivo, često kroz suze, Skula u društvu Milana Levara (koji ju je odveo Ercegu, a kasnije je ubijen) priča kako su je dvojica maskiranih muškaraca pretukla upozorivši je da joj je to kazna za ranije svjedočenje u Ercegovoj kući kraj Duge Rese, te kako joj je odmah bilo jasno da su je tukli zbog iskaza. 'Ovo ti je za Dugu Resu', govorio joj je, kako sama kaže na snimci, mlađi čovjek koji ju je tukao. Skula je prije dva dana , pred mirenje s Milinovićem također ustvrdila kako su je maskirani ljudi odveli na neko nepoznato mjesto te da ne zna u kojoj je kući davala iskaz pod prisilom. Međutim, na novoj snimci Erceg joj u jednom trenutku kaže: 'Prošli put kad si bila kod mene...', što bi moglo ukazivati da Skula zna gdje je sniman prvi video. S druge strane zanimljiv je način na koji se vodi razgovor između Ercega i Skule. Naime, čini se da joj Erceg sugerira što bi trebalo reči, kao da usuglašavaju iskaze. Tako se čini da će pitanje kome vjerovati ostati i dalje otvoreno. No, prema pisanju nekih portala slijedi još najmanje jedan nastavak trakavice zvane Fatima. (njd)


Tihomir Orešković, koji je bio osuđen za ratne zločine u Gospiću i zbog toga izdržao dvije trećine zatvorske kazne, ponovno je završio u zatvoru, ali ovaj put u zagrebačkom zatvoru Remetinec. Kako nam je potvrđeno u PU zagrebačkoj, nad Oreškovićem je prošli petak dovršeno kriminalističko istraživanje zbog kaznenog djela nasilja u obitelji pa je predan pritvorskom nadzorniku, a nakon toga je priveden i u zatvor u Remetincu, gdje je proveo vikend.

Bez detalja

Dobili smo informaciju samo da je proteklu subotu i nedjelju na području PU zagrebačke zabilježeno 14 prekršaja iz domene obiteljskog nasilja i jedno kazneno djelo, ali nikakve pojedinosti o tome zbog čega su prijavili Oreškovića.

Orešković je bio osuđen u sklopu suđenja tzv. gospićkoj skupini na suđenju u Županijskom sudu 5. ožujka 2001. godine kao nalogodavac zločina nad srpskim civilima koji su uslijedili nakon “smrtonosnog sastanka” održanog 6. listopada 1991. godine, nakon čega su uslijedila odvođenja i ubojstva civila, a sve to kao odmazda za zločine počinjene nad Hrvatima na tom području 1991. godine.

Oduzet čin

Orešković je ratne 1991. godine bio tajnik gospićkog Operativnog štaba, a na suđenju su osim njega bili osuđeni Mirko Norac, kao zapovjednik 118. brigade i Stjepan Grandić. Orešković je bio izdržao s prekidima gotovo 13 godina zatvorske kazne, koja mu je bila smanjena i bio je pušten na uvjetnu slobodu zbog zdravstvenih razloga.

Puštanje na slobodu početkom siječnja 2013. godine proslavio je u kafiću svog suborca, a na suđenju u Rijeci branio ga je odvjetnik Željko Olujić. Kad je bio predsjednik države, Stjepan Mesić oduzeo mu je odlikovanje Red hrvatskog trolista, a nakon Mesića, i Ivo Josipović mu je kasnije oduzeo čin pukovnika 2010. godine. Time je izgubio pravo na predstavljanje u činu i pravo na nošenje vojne uniforme.

Kommentar schreiben

Kommentare: 0

IN MEMORY



Flag Counter